Teksten van Han, klik hier om naar Linkedin te gaan Teksten van Han, direct bellen 0655-699630

 

Blog van de tekstschrijver uit Breda

Schrijven is leuk en schrijven is mooi. Natuurlijk, maar tijdens het schrijven kom je allerlei praktische vragen tegen. In deze blog ga ik daarop in. Als je je aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, informeer ik je periodiek over de updates. Je bent van harte welkom!

Teksten van Han, klik hier om je aan te melden voor de nieuwsbrief Teksten van Han, klik hier om je aan te melden voor de nieuwsbrief

fiscale autoblog

Teksten van Han, blog van de tekstschrijver

fiscale autoblog

03-07-2018 Schrijf je vantevoren, van te voren of van tevoren?

De juiste spelling is van tevoren. Tevoren is dus één woord en het laat zich niet samenvoegen.

02-07-2018 Het meervoud van paragraaf

Een zelfstandig naamwoord dat op een -f eindigt, krijgt in het meervoud meestal een –v. Maar Paragrafen is een uitzondering omdat het uit het Grieks komt (paragraphè). Je schrijft ook fotografen en filosofen.

29-06-2018 Een apostrof voor de bezits-s

Officieel moet de bezits-s aan de naam vast geschreven worden. Henks boek en Annemiekes vriend. Als de laatste lettergreep op één enkele a, i, o, u of y eindigt, of op een enkele e die als [ee] klinkt dan schrijf je het met een apostrof s: Anna’s auto en Johnny's vriendin.

11-04-2018 Er van uit gaan / ervan uitgaan / er vanuit gaan

De juiste schrijfwijze is ervan uitgaan. Er is vaak verwarring door het voorzetsel vanuit, maar dat heeft niets met het werkwoord te maken.

10-04-2018 Eruitzien / er uitzien / eruit zien

Hoe schrijf je het? Eruitzien is juist. Het is overigens een scheidbaar werkwoord, maar als twee delen naast elkaar staan, wordt het aan elkaar geschreven. Het lijkt er goed uit te zien,  wat zie jij eruit, ik vind dat zij er goed uitziet.
 

08-02-2018 Hoe schrijf ik dat: van jongs af aan

Het zijn dus losse woorden. Je kunt schrijven van jongs af (aan), maar ook van kleins af (aan) of van kindsbeen af (zonder aan).

01-02-2018 Is het sticker of stikker

Voor het boek dat ik schrijf, vraag ik me af of je het Engelse het woord sticker ook mag “vernederlandsen”. Het Groene Boekje zegt van niet, een stikker is iemand die turf steekt en het wordt ook gebruikt om een grote veenspade te omschrijven.

24-07-2017 Zorg dragen en zweefvliegen, zeg het maar

Zorg dragen wordt vaak aan elkaar geschreven, maar het zijn en blijven twee afzonderlijke woorden. Ik draag dus zorg voor mijn moeder. Dit in tegenstelling tot zweefvliegen. Je kunt immers niet zeggen: ik vlieg zweef.  Zweefvliegen is een onscheidbaar samengesteld werkwoord. Net als stofzuigen, beeldhouwen, roerbakken en buikspreken.
 

22-07-2017 Weiden of wijden

Een onderwerp waar je niet lang over uit hoeft te wijden. Weiden heeft met gras te maken en al het andere is wijden. Ook uitwijden dus.
 

05-07-2017 Een VUCA wereld

Topmanagers leven tegenwoordig in een VUCA wereld of liever nog in een VUCA world. Ik moest het even opzoeken, maar VUCA staat voor volatility, uncertainty, complexity en ambiguity. Een wereld dus met een wankel evenwicht die snel verandert, met onzekerheid en complexe vraagstukken die je op meerdere manieren kunt interpreteren.
 

28-06-2017 Wat volgt er op aantal

Je kunt zowel een aantal jaar of een aantal jaren zeggen; beide vormen zijn goed, maar het is het gebruikelijkst om tijdsaanduidende zelfstandig naamwoorden in de meervoudsvorm te zetten. Je zegt immers ook een aantal weken en niet een aantal week.
 

20-06-2017 Is het onverwacht of onverwachts?

De beide termen worden veel door elkaar gebruikt, maar er is wel een subtiel verschil: onverwacht betekent dat het niet te voorspellen was. Bij onverwachts was het wel te voorzien, maar kwam het toch nog plotseling. Als iemand een sterfbed had, kun je dus beter zeggen: Piet is onverwachts overleden.
 

13-06-2017 Meervoud van behoefte

Is het behoeftes of behoeften? Volgens de Dikke van Dale kan het allebei. Gevoelsmatig is behoeftes echter wat fysieker.

 

08-06-2017 Spin off, betekenis

Spin off wordt vaak gebruikt in relatie met ondernemingen. Een bedrijf dat voortkomt uit een ander, groter bedrijf. Maar spin off kan ook duiden op neveneffecten. De sponsoring heeft veel spin off voor onze club.
 

01-06-2017 de vervoeging van triggeren

Engelse werkwoorden vormen altijd een uitdaging. Je schrijft "ik trigger", "jij/hij triggert", "ik/jij/hij triggerde" en "we werden getriggerd".

 

23-05-2017 Kun je of kan je, wat is juist?

Beide taalvormen zijn correct, zowel op schrift als mondeling. Kan je wordt over het algemeen als informeler ervaren.

 

19-05-2017 Schrijf je ervan of er van?

Als er en van tot een verschillend zinsdeel behoren, schrijf je het los van elkaar. Bijvoorbeeld: wat blijft er van mijn brutoloon over? In vrijwel alle andere gevallen schrijf je ervan aan elkaar.
 

15-05-2017 Het voltooid deelwoord van leasen

Is het ik heb geleased of ik heb geleaset? Volgens de officiële spelling is het allebei goed, maar daarnaast wordt het ook vaak zonder e op het einde geschreven. Ik heb geleasd of ik heb geleast. Het is een werkwoord waarmee niet veel fout kan.

 

10-05-2017 Succesfee en fixed fee

Waarom hier geen koppelteken? Voor ingeburgerde buitenlandstalige woorden gebruik je dezelfde regels als voor Nederlandse woorden. Daarom schrijf te succesfee aan elkaar. Bij volledige Engelstalige samenstellingen volg je de Engelse grammaticale regels. Daarom schrijf je fixed fee los van elkaar en als je succesfee volledig Engels houdt - dus met dubbel s - zou het success fee zijn.

 

09-05-2017 Medevennoot en mede-eigenaar

Wanneer gebruik je het koppelteken? Veel mensen hebben de neiging om mede-vennoot te schrijven; dat is echter niet juist. Het koppelteken wordt alleen gebruikt als de delen van de samenstelling moeilijk te herkennen zijn.

 

25-04-2017 Vervoeging van het Engelse werkwoord taggen

Regelmatig duiken er Engelse werkwoorden op in onze taal die een Nederlandse vervoeging behoeven. Een foto taggen is zo’n voorbeeld. Je vervoegt het als een zwak werkwoord met een d in de verleden tijd. Ik tagde een foto en de foto is getagd.

 

20-04-2017 Hebben of zijn vergeten

Weet jij het verschil? Eigenlijk is het heel simpel: vergeten zijn houdt verband met iets onthouden en al het andere wordt vervoegd met hebben. Ik ben het vergeten (te onthouden) en ik heb het vergeten (te doen).
 

19-04-2017 Scrummen en agile werken

Voor een vooruitstrevende kantoor- en projectinrichter schrijf ik nieuwe websiteteksten. Bij de briefing vallen termen als “scrummen” en “agile” werken. Wat is dat dan? Welnu, "scrummen" komt uit de rugbysport betekent in het kantoorleven dat de klant vertelt wat hij wil en dat er elke dag een voortgangsvergadering is met het team, waarin wordt besproken wie wat heeft gedaan en gaat doen om dat doel te bereiken. Kort op de bal zitten dus. En "agile" werken? Dat betekent dat je niet naar je functiebeschrijving tuurt met de gedachte “dat hoef ik helemaal niet te doen”, maar dat je flexibel bent en ergens je schouders onderzet om je klant zo snel en zo goed mogelijk van dienst te zijn.

 

18-04-2017 Bij dezen of bij deze

Regelmatig zit ik te dubben, is het nu "bij dezen" of "bij deze"? Ze zijn allebei goed. Het is eerste is wat ouderwetser en formeler. Het wordt vaak gebruikt in zakelijke correspondentie.

 

Wil je het schrijven van teksten uitbesteden?

Deze blog is een service van Teksten van Han. Ik probeer om up-to-date en nauwkeurig te zijn, maar een slip of the pen is natuurlijk mogelijk. Heb je zelf wat te schrijven, maar weet je niet hoe? Ik help je graag. Of het nu gaat om wervende teksten, e-mailnieuwsbrieven, de inhoud van je website, om zakelijke correspondentie of wat anders. Bel me of mail me even via de contactpagina. Ik ben je graag van dienst!

Teksten van Han, klik hier voor contact Teksten van Han, klik hier voor contact